Förhandstitt: The Last of Us

The Last of Us visades upp på VGA i form av en trailer, två dagar senare visades det upp i Santa Monica. Naughty Dog bekräftar att trailern bygger helt och hållet på spelets in-game-motor genom att starta igång det i en Playstation 3-konsol, och sedan pausa det. The Last of Us kommer att fokusera mer på atmosfär, fokus på story, fokus på karaktärerna – det kommer att bli en mer känslomässig resa än i något annat spel i genren  – där blod och lösa lemmar oftast stått för en stor del av hela behållningen – enligt Naughty Dog.

Handling och dialog är något som blir alltmer utvecklat i spel. Vi såg det senast i Biowares försök att göra handling till en större del av MMO-genren, nu vill Naughty Dog göra actionskräckgenren till en mer karaktärsdriven historia.

Skräckgenren har mer rört sig åt actionhållet de senaste åren. Och även om The Last of Us kommer att innehålla eldvapen, så är ammunitionen knapp. Ibland är det bättre att fly än illa fäkta. En gigantisk svamp har smittat ner världens befolkning, och huvudpersonernas – Joel och Ellie – liv kretsar kring överlevnad.

Joel har varit med så pass länge att han levde innan infektionen bröt ut, men Ellie som är 14 år vet inget om ett lugnt och fridfullt liv utan ständig skräck, men hennes livserfarenhet har gjort henne härdad. Med en butterfly-kniv dödar hon infekterade som om hon aldrig gjort något annat. Det är dock inte inplanerat något coop-stöd, utan istället är det Joel som kommer att vara den spelbara karaktären.

Det karaktärsdrivna dramat kommer också att kretsa kring utforskning av miljöer och områden, allt uppbyggt med en förfinad version av motorn som Uncharted levt på. Det har också lagts ned stor vikt på motion capture-tekniken, snygga animationer som vi blivit bortskämda med tidigare av Naughty Dog.

The Last of Us har varit under utveckling i två år, då arbetet startade direkt efter att Uncharted 2 var klart. Något uttalat lanseringsdatum finns inte ännu, men det skulle förvåna mig mycket om det släpptes redan 2012. Istället bör vi nog sätta in siktet på ett ”sent 2013,” och då får vi se om Naughty Dogs karaktärsdrivna drama lyckas befästa oss i mardrömssituationen på det skrämmande sätt som vi hoppas.

Kommentera inlägget "Förhandstitt: The Last of Us"

Ett svar till Förhandstitt: The Last of Us

  1. Pingback: Naughty Dog: Flytten till nästa generation är skrämmande «

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *