Hur man sätter upp en media server för PS3 – En kort guide

ps3-5.jpgPlayStation 3an är en otroligt bra media spelare. Till att börja med spelar den Blueray-skivor vilket är bra med tanke på att Sony har vunnit kampen om det framtida filmformatet. Hur viktigt det kommer blir får vi se under de kommande åren. Dessutom spelar du (med senaste Firmware uppdateringen) upp de flesta format av filmer och musik inklusive VOB (DVD), DivX, MP3. Nu är det dock så att hårddisken i PS3 har begränsat storlek och tillåter en maximal filstorlek på 4GB då den bara klarar av FAT32 formateringen. Man kan dock byta ut disken eller använda en extern HDD med USB sladd, men 4GBs begränsningen kvarstår. Samtidigt så behöver man kanske inte ha hela sitt mediabibliotek på PS3an. Då blir det relevant att sätta upp en media server på sin reguljära dator som sedan helt enkelt fungerar som en lagringsplats för media som man sedan spelar upp genom sin Playstation 3. Så, hur gör man då?

Själv har jag testat ett par olika sätt och jag kommer nu förklara det enklaste sättet som jag fick att fungera direkt.Till att börjar med rekommenderar jag ett freeware-program som heter TVersity. Folj länken och ladda ned programmet här. Installationen tar sedan inte mera än 2 minuter.

TVersity är en media server som funkar direkt från det ögonblick man installerat programmet. Inga ändringar behövs i inställningar, det räcker med att trycka på ”Start Sharing” efter att man har lagt till mappar och filer som ska delas ut. Lägga till mappar och filer görs enkelt genom ett drag and drop-system där man drar över allt som ska delas ut från Windows Explorer.

Alternativt så finns det också en ”browse” funktion i TVersity där man kan navigera till sin media databas. Jag vill här bara nämna att det finns andra media server program som Windows Media 11 och Nero Home, men för mig kändes TVersity enklast att hantera.

Nu borde servern vara igång och allt som återstår är att gå till PS3an och leta efter Media Servers. Den borde hitta TVersity. Väljer man den så finns alla filer som man har delat ut tillgängliga. Det var inte så i början, men idag så selar PS3 nästan alla format, transcoding borde alltså nästan aldrig vara nödvändig. På Youtube finns det ett antal tutorials om hur man gör med TVersity och PS3. Den som jag tycker är bäst är den här:

<iframe width=”425″ height=”349″ src=”http://www.youtube.com/embed/D7IIfRxoE8g” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

32 kommentar
Taggat med: , ,

Kommentera inlägget "Hur man sätter upp en media server för PS3 – En kort guide"

32 svar till Hur man sätter upp en media server för PS3 – En kort guide

 1. Erik skriver:

  Hur gör man om man har en Mac då? Tversity verkar bara vara för PC…

 2. Erik skriver:

  Hur gör man om man har en Mac då? Tversity verkar bara vara för PC…

 3. Florian skriver:

  Från nätet kan jag ser att det finns et antal Program som ska funkar på MAC. Har dock inte testat de själv,

  Allegro Media Server
  Cidero Internet Radio Station Server
  Cyber Media Gate
  Elgato Eyeconnect
  Rhapsody
  TwonkyMedia

  Innan firmware 1.8 ska det har varit svårt. Vet att folk också simulera WinXP och kör en media server därpå.

 4. Florian skriver:

  Från nätet kan jag ser att det finns et antal Program som ska funkar på MAC. Har dock inte testat de själv,

  Allegro Media Server
  Cidero Internet Radio Station Server
  Cyber Media Gate
  Elgato Eyeconnect
  Rhapsody
  TwonkyMedia

  Innan firmware 1.8 ska det har varit svårt. Vet att folk också simulera WinXP och kör en media server därpå.

 5. Matsa skriver:

  Jag kör Tversity, och har delat ut filmmappar som innenåller .VOB filer, men PS3an vill inte spela upp dessa. Någon som vet vad felet kan vara? Har även försökt att få blueray-filer att spelas upp från en mapp, … men då får jag bara ett meddelande om att filerna kan vara skadade och kan inte spelas upp. Annars fungerar allt mycket bra.. :)

 6. Matsa skriver:

  Jag kör Tversity, och har delat ut filmmappar som innenåller .VOB filer, men PS3an vill inte spela upp dessa. Någon som vet vad felet kan vara? Har även försökt att få blueray-filer att spelas upp från en mapp, … men då får jag bara ett meddelande om att filerna kan vara skadade och kan inte spelas upp. Annars fungerar allt mycket bra.. :)

 7. Florian skriver:

  Ja kör VOB filer och det fungerar, det borde altså våra en inställningsfråga. Vad jag märkte är at Windows Vista verkar i allmähet ställa till mera problem. Hadde det mycket lättare på XP. Vad kör du?

  En sak som hjälper mig när det strular till är att köra en ”Restart Sharing”. Andra användare har också raporterat att detta behövs ibland. Jag antar att du har din PS3 på senaste Firmware också? Tyvärr så är det så att den absolut nyaste Firmware uppdateringen som SONY har gjort (2.20) funkar sämre än den som vi hadde innan. Jag hoppas på en TVersity updatering, men den har inte kommit ännu.

  Om du har fortsatt problem försök fråga folk i Tersity’s forum. Det finns ett par riktiga teknk experter som kan svara på mycket.

  Lycka till!

 8. Florian skriver:

  Ja kör VOB filer och det fungerar, det borde altså våra en inställningsfråga. Vad jag märkte är at Windows Vista verkar i allmähet ställa till mera problem. Hadde det mycket lättare på XP. Vad kör du?

  En sak som hjälper mig när det strular till är att köra en ”Restart Sharing”. Andra användare har också raporterat att detta behövs ibland. Jag antar att du har din PS3 på senaste Firmware också? Tyvärr så är det så att den absolut nyaste Firmware uppdateringen som SONY har gjort (2.20) funkar sämre än den som vi hadde innan. Jag hoppas på en TVersity updatering, men den har inte kommit ännu.

  Om du har fortsatt problem försök fråga folk i Tersity’s forum. Det finns ett par riktiga teknk experter som kan svara på mycket.

  Lycka till!

 9. Matsa skriver:

  Jag kör windows XP, det är ju nu som XP är som bäst. :-) Hehe… Jo jag har testat att trycka på ”restard sharing”, men det hjälper inte. Har varit och besökt deras (TVersity) forum också och försökt att få hjälp, men trots detta så får jag felmeddelandet att PS3an inte kan hitta filen” trots att PS3an listar filerna. Jag tror ioförsig att felet inte ligger hos PS3an efter som det går inte att spela upp filerna i TVersity i datorn heller. Det är mycket skummt…. tack som 17 för ett snabbt svar i alla fall!.

  /Mvh: Matsa

 10. Matsa skriver:

  Jag kör windows XP, det är ju nu som XP är som bäst. :-) Hehe… Jo jag har testat att trycka på ”restard sharing”, men det hjälper inte. Har varit och besökt deras (TVersity) forum också och försökt att få hjälp, men trots detta så får jag felmeddelandet att PS3an inte kan hitta filen” trots att PS3an listar filerna. Jag tror ioförsig att felet inte ligger hos PS3an efter som det går inte att spela upp filerna i TVersity i datorn heller. Det är mycket skummt…. tack som 17 för ett snabbt svar i alla fall!.

  /Mvh: Matsa

 11. Florian skriver:

  Hm, isåfall vet jag tyvärr inte hur problemet skulle kunna lösas. Det är värd det såklart att försöker med andra VOB filer för att ser om det är filen som skapar problemen. Alternativet är att räkna om filerna från VOB till AVI och ser om det går bättre. Jag har ingen rekommendation för ett program där, men en enkel Google search ”VOB to AVI” borde ge dig ett par alternativ.

  mvh,
  /florian

 12. Florian skriver:

  Hm, isåfall vet jag tyvärr inte hur problemet skulle kunna lösas. Det är värd det såklart att försöker med andra VOB filer för att ser om det är filen som skapar problemen. Alternativet är att räkna om filerna från VOB till AVI och ser om det går bättre. Jag har ingen rekommendation för ett program där, men en enkel Google search ”VOB to AVI” borde ge dig ett par alternativ.

  mvh,
  /florian

 13. Per skriver:

  Ni vet att det går bra att ändra filnamnet på filen från .VOB till .MPG (det är ju nämnligen det det är, en mpgfil).

 14. Per skriver:

  Ni vet att det går bra att ändra filnamnet på filen från .VOB till .MPG (det är ju nämnligen det det är, en mpgfil).

 15. mr-riight skriver:

  det går bra o ladda ner vanliga xvid filmer från nättet ,,sen lägga i ipod sen kolla på bara i ps3 ,,lätt som fan ,,man behöver ingen problem eller nåt

 16. mr-riight skriver:

  det går bra o ladda ner vanliga xvid filmer från nättet ,,sen lägga i ipod sen kolla på bara i ps3 ,,lätt som fan ,,man behöver ingen problem eller nåt

 17. mr-riight skriver:

  men den här internet servern e häftigt också .. både två funkar

 18. mr-riight skriver:

  men den här internet servern e häftigt också .. både två funkar

 19. magnus skriver:

  Hej,

  Försöker att installera, men får felmeddelande och kan inte fortsätta installationen. TVersity cannot be installed on Windows Vista when User Account Control (UAC) is enable. Måste disabla detta… Vet du vart jag gör detta?

  Tack på förhand!

 20. magnus skriver:

  Hej,

  Försöker att installera, men får felmeddelande och kan inte fortsätta installationen. TVersity cannot be installed on Windows Vista when User Account Control (UAC) is enable. Måste disabla detta… Vet du vart jag gör detta?

  Tack på förhand!

 21. Björn skriver:

  Den klagade ju direkt på UAC, och vill man ska disable den :-) Givetvis gör man inte det, en av poängerna med Vista. Aldrig har nån mjukvara haft problem med det, inklusiva andra media servrar tex. media player. Ärt det samma svammel med windos 7?

 22. Björn skriver:

  Den klagade ju direkt på UAC, och vill man ska disable den :-) Givetvis gör man inte det, en av poängerna med Vista. Aldrig har nån mjukvara haft problem med det, inklusiva andra media servrar tex. media player. Ärt det samma svammel med windos 7?

 23. M skriver:

  Detta funkar enbart med trådlös anslutning va? Har testat att köra Tversity via min stationära som är kopplad till router med nätverkskabel, sen kör jag ps3:an med trådlöst via routern. Hittar ingenting på ps3:an när jag söker.

 24. M skriver:

  Detta funkar enbart med trådlös anslutning va? Har testat att köra Tversity via min stationära som är kopplad till router med nätverkskabel, sen kör jag ps3:an med trådlöst via routern. Hittar ingenting på ps3:an när jag söker.

 25. Olyckan skriver:

  Jag undrar hur jag ska göra för att min Seagate BlackArmor NAS 110 ska kunna bli en media server. Jag hittar tre mappar på PS3 an som jag inte kan se i nätverket!. Måste jag lägga till nått program eller liknande?

  Tacksam för svar!

 26. Olyckan skriver:

  Jag undrar hur jag ska göra för att min Seagate BlackArmor NAS 110 ska kunna bli en media server. Jag hittar tre mappar på PS3 an som jag inte kan se i nätverket!. Måste jag lägga till nått program eller liknande?

  Tacksam för svar!

 27. Ante skriver:

  När jag streamar blue rayfilmer trådlöst från min laptop till PS3:an laggar det nått fruktansvärt. När jag nu har kollat runt lite har jag förstått att det alltså inte möjligt att koppla en extern HDD till PS3:an, utan att dela upp filmen i 4 GB filstorlekar? (vilket jag tycker låter sjukt jobbigt..)

  Lagget jag får när jag streamar har det med min dator eller mitt trådlösa nätverket att göra?

  Blir det bättre om jag kopplar min dator till routern som min PS3:a redan är inkopplad i?

  Tacksam för snabbt svar:=)

 28. Ante skriver:

  När jag streamar blue rayfilmer trådlöst från min laptop till PS3:an laggar det nått fruktansvärt. När jag nu har kollat runt lite har jag förstått att det alltså inte möjligt att koppla en extern HDD till PS3:an, utan att dela upp filmen i 4 GB filstorlekar? (vilket jag tycker låter sjukt jobbigt..)

  Lagget jag får när jag streamar har det med min dator eller mitt trådlösa nätverket att göra?

  Blir det bättre om jag kopplar min dator till routern som min PS3:a redan är inkopplad i?

  Tacksam för snabbt svar:=)

 29. sidiz skriver:

  Att köra en bluray film över trådlöst nätverk är ungefär som att försöka bita sig i örat…
  Trådlöst klarar inte av att ha den snabba förbindelse du beöhver för att streama en bluray-film.
  En film drar runt 30mb/s om det är 720 eller 1080i men kör du det bästa 1080p så kommer du nog upp i 40-50mb/s (ungefärliga tal). Har du då ett 54g trådlöst så kommer det inte att hålla… tyvärr.. men eftersom du ändå kör med en mobil dator varför inte bara stationera den vid routern, eller plugga den direkt till ps3:an? då får du en stabil 100mb/s lina som funkar utan problem! :)
  om det nu skulle förekomma något lagg, skulle det kunna vara din dator som inte orkar med. i så fall pröva att sänka ljudkvaliten (kb/s) den borde ligga på runt 600? pröva att i så fall att gå ner till ~350 ? man märker inte direkt på att ljudkvaliten ändrar sig ändå.

  tyvärr var det inget snabbt svar men hoppas det får en insikt för dom som besöker :)

 30. sidiz skriver:

  Att köra en bluray film över trådlöst nätverk är ungefär som att försöka bita sig i örat…
  Trådlöst klarar inte av att ha den snabba förbindelse du beöhver för att streama en bluray-film.
  En film drar runt 30mb/s om det är 720 eller 1080i men kör du det bästa 1080p så kommer du nog upp i 40-50mb/s (ungefärliga tal). Har du då ett 54g trådlöst så kommer det inte att hålla… tyvärr.. men eftersom du ändå kör med en mobil dator varför inte bara stationera den vid routern, eller plugga den direkt till ps3:an? då får du en stabil 100mb/s lina som funkar utan problem! :)
  om det nu skulle förekomma något lagg, skulle det kunna vara din dator som inte orkar med. i så fall pröva att sänka ljudkvaliten (kb/s) den borde ligga på runt 600? pröva att i så fall att gå ner till ~350 ? man märker inte direkt på att ljudkvaliten ändrar sig ändå.

  tyvärr var det inget snabbt svar men hoppas det får en insikt för dom som besöker :)

 31. Michael_Broberg7 skriver:

  Funkade verkligen direkt. Tackar så hemskt mycket :)

 32. Peter skriver:

  Fungerade ju klockrent! Lätt som en plätt var det ju med, as bra!! Tusen tack :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *